Het verhaal achter Sinterklaas

In het jaar 280 na Christus werd de heilige Nicolaas van Myra geboren in Turkije. Deze bisschop verrichte volgens de verhalen wonderen en vermenigvuldigde zakken graan. Zodoende redde hij levens door mensen te beschermen tegen de hongersnood. Nicolaas van Myra overleed op 6 december in het jaar 342. Hij overleed op 62-jarige leeftijd. In 1087 namen Italiaanse zeelieden zijn beenderen mee naar Bari, een nu Italiaanse stad. Destijds hoorde de stad tot Spanje en dat is ook de reden waarom Sinterklaas volgens ons verhaal in Nederland uit Spanje komt.

 

De viering in Nederland vindt al vanaf de dertiende eeuw plaats. In die tijd was het min of meer een gemeentelijke aangelegenheid. Zo vulde de gemeente Utrecht in het jaar 1360 van vier arme kinderen de schoen vol met goudstukken. Dordrecht gaf in dat jaar alle kinderen vrij van school en gaf ze geld om leuke dingen te doen.

 

Toen het protestantisme steeds meer invloed kreeg in Nederland wilde de kerk het sinterklaasfeest afschaffen. De kerk vond dat er in het feest teveel katholieke elementen zitten. Omdat Sinterklaas in Nederland al erg populair was, is dit de kerk destijds niet gelukt.

 

 

Het verhaal achter Zwarte Piet

Maar wat is nu het verhaal achter Zwarte Piet? Wel, in 1850 schreef de Amsterdamse schoolleraar Jan Schenkman het prentenboekje "Sint Nicolaas en zijn knecht". Daarin werd beschreven dat Sinterklaas een knecht heeft. In het boek werd ook voor het eerst de stoomboot genoemd - voornamelijk door het bekende rijmpje "Zie ginds komt de stoomboot". Zwarte Piet kreeg pas voor het eerst een naam in het boekje "Het feest van Sint Nicolaas". Daarin wordt hij Pieter genoemd.