Geschiedenis van Vaderdag

In 1909 is Vaderdag in Amerika ontstaan. Sonora Smart Dodd bedacht de Vaderdag om haar vader, William Jackson Smart, te eren. William Jackson Smart vocht mee in de Amerikaanse burgeroorlog tussen 1861 en 1865. Vaderdag was naar het idee van Anna Marie Jarvis, die in 1907 Moederdag introduceerde. In Amerika werd Vaderdag pas in het jaar 1972 officieel erkend. In diezelfde jaren zeventig waaide Vaderdag over naar Europa en andere delen van de wereld en dus ook naar Nederland en België.

 

 

Datum van Vaderdag

In Nederland wordt Vaderdag op de derde zondag in de maand juni gevierd. Ook in Amerika, Argentinië, Canada, Frankrijk, Mexico en Peru wordt Vaderdag op de derde zondag van juni gevierd. In België wordt Vaderdag op de tweede zondag van juni gevierd. In Duitsland wordt Vaderdag op dezelfde dag als Hemelvaart gevierd. Op Hemelvaartsdag keerde Jezus namelijk terug naar zijn vader. In Luxemburg wordt Vaderdag gevierd op 3 oktober, pas veel later in het jaar. In Spanje wordt Vaderdag op 19 maart gevierd, de dag waarop de vader van Jezus, Sint-Jozef jarig is.

 

In veel werelddelen wordt Vader gevierd. In een aantal landen wordt Vaderdag pas laat in het jaar gevierd en dus niet in juni.Zo wordt Vaderdag in Taiwan op 5 december gevierd. In Brazilië wordt Vaderdag gevierd op de tweede zondag van augustus.

 

 

Tradities rond Vaderdag

Een veel voorkomend verschijnsel is dat de kinderen voor hun vader een ontbijt op bed verzorgen. Ook besteden basisscholen aandacht aan Vaderdag, door de kinderen bijvoorbeeld tekeningen voor hun vader te laten maken.

 

 

Economische belangen bij Vaderdag

Met name winkels voor elektronica hebben een economisch belang bij Vaderdag. Voor vaders worden er vaak praktische zaken en dus vaak elektrische apparaten verkocht. Toch blijkt dat rond Vaderdag veel minder wordt verkocht dan rond Moederdag.