Rond het havengebied
Op Vlaggetjesdag worden op en rond het havengebied van Scheveningen versieringen aangebracht. Ook schepen worden versierd. Bij opbod wordt het eerste vaatje nieuwe haring verkocht en de opbrengst gaat naar een goed doel.
Diverse artiesten treden op Vlaggetjesdag op. Ook hebben een aantal organisaties zoals de Koninklijke Luchtmacht en de brandweer een kraam of standplaats. Ook vinden er rondleidingen plaats op diverse schepen. Er is op Vlaggetjesdag tevens veel aandacht voor sport en spel.
Oorsprong van Vlaggetjesdag
In Scheveningen werd Vlaggetjesdag gevierd vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw. De bedoeling was om de verkoop van haring te stimuleren. Met Vlaggetjesdag werd de uitvaart van de schepen voor haringvangst gevierd. Toen in de jaren zestig van de vorige eeuw nieuwe technieken voor de visserij sterk opkwamen, werd de betekenis van Vlaggetjesdag gewijzigd. Tegenwoordig wordt met Vlaggetjesdag de komst van de Hollandse Nieuwe gevierd. Daarbij is ook het veilen van het eerste vaatje verse haring voor een goed doel een belangrijk element geworden van Vlaggetjesdag.
Lange tijd was de haringrace een belangrijk element van Vlaggetjesdag. Het schip dat het eerst terugkwam na uitvaart mocht het eerste vaatje nieuwe haring veilen.
Datum van Vlaggetjesdag
Vroeger werd Vlaggetjesdag op de zaterdag voor Pinksteren gevierd. Toen in 2006 bleek dat de nieuwe haring op dit tijdstip nog niet vers genoeg vet, werd de viering van Vlaggetjesdag naar een later tijdstip verschoven.